Hlavní obsah

Firma Sceptrum zřejmě zažaluje stát o desítky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Developerská firma Sceptrum zřejmě zažaluje stát o desítky milionů korun. Důvodem je skutečnost, že ji brněnský soudce Jan Kozák, kterého na podzim ministr spravedlnosti dočasně postavil mimo službu, poslal loni do insolvenčního řízení. Po Kozákově odstavení z funkce však bylo řízení proti firmě zrušeno jako nedůvodné. Sceptrum vyčíslilo škody na víc než 20 milionům, uvedla Česká televize (ČT).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kozák vyhlásil insolvenční řízení na firmu na návrh jednoho z věřitelů. Důvodem měly být údajně nesplácené pohledávky. Společnost se po vyhlášení insolvence dostala do problémů; nemohla disponovat se svým majetkem ani uzavírat úvěrové či leasingové smlouvy.

"Firma se cítí velmi poškozena, cítí se i poškozena na pověsti," řekl televizi advokát firmy Martin Klimo. "Jistě se budeme zaobírat i myšlenkou na podání žaloby na český stát," dodal advokát.

Zástupci Sceptra také tvrdí, že celé řízení bylo neodůvodněné a hlavně trvalo příliš dlouho. Trvalo až do prosince, kdy soud návrh odmítl jako nedůvodný. "Pohledávka insolvenčního navrhovatele nebyla prokázána," řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková. Soud navíc insolvenci zrušil pouhý měsíc poté, co ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) postavil Kozáka mimo službu. Firma si na průtahy stěžovalo i předsedovi Krajského soudu v Brně, tam ale neuspěla.

Kozák se kauze odmítl vyjádřit s tím, že je postavený mimo službu. Čelí kárné žalobě poté, co kontrola ministerstva na podzim odhalila jeho pochybení v několika insolvenčních kauzách. Ministr Pospíšil žádá, aby byl zbaven funkce, podal na Kozáka také trestní oznámení. Kozák předstoupí před kárný senát ve středu 18. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám