Hlavní obsah

ŘSD koupilo od podnikatele nepotřebné pozemky za dvojnásobek ceny

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Proč nakupovat levně, když to jde draze? Právě tak se zřejmě ještě loni uvažovalo na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) během obchodů s pozemky pod pražským dálničním okruhem, při kterých přišel stát o desítky miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

ŘSD nákup zdůvodnilo potřebností pozemků pro Pražský okruh. Ten už ale dávno stál.

Článek

Právu se nyní podařilo získat podrobnosti z hloubkové prověrky zadané novým vedením ŘSD, které machinace s lukrativními pozemky na okraji Prahy odhalují.

Všechny operace mají přitom jedno společné: stát na nich pokaždé tratil a milióny vydělal jeden konkrétní podnikatel. Vedení ŘSD se totiž v jeho prospěch zbavovalo některých pozemků hluboko pod cenou, zatímco jiné parcely v těsném sousedství od něj stát kupoval za ceny neobvykle vysoké.

Konkrétně jde o pozemky v pražské Ruzyni, na kterých se stavěla část pražského okruhu. Ředitelství silnic a dálnic je v roce 1998 za podivných okolností a značně nevýhodně koupilo od firmy Adler Europe, aniž je pro stavbu dálnice potřebovalo celé.

A právě se zbylou plochou, která byla z poloviny zatížena restitučními nároky, pak úřad dále kšeftoval. Podnikatelem, který na neobvyklých transakcích vydělal, je podle zjištění Práva Martin Kobrle z Roztok u Prahy.

ŘSD mělo již dříve příležitost spoluvlastnické podíly vykoupit za cenu téměř poloviční, tuto možnost však pro údajnou nepotřebnost těchto pozemků odmítlo
z trestního oznámení

Ředitelství silnic a dálnic se nejprve snažilo v roce 2008 pozemků zbavit a nabídlo je k odkoupení za 1700 korun za metr čtvereční restituentce, která vlastnila jejich druhou polovinu. Ta obchod odmítla a naopak opakovaně nabídla svou polovinu za stejnou cenu státu, naposled v únoru loňského roku.

Stát nejdřív pozemky odmítl

Z textu trestního oznámení, které v této souvislosti před Vánoci podávalo současné vedení ŘSD a které má Právo k dispozici, přitom vyplývá, že úředníci tehdy plochu označili za nepotřebnou a odkup od restituentky začátkem loňského roku definitivně odmítli. Jenže už za čtyři měsíce byla situace diametrálně odlišná.

Vlastnický podíl totiž od restituentky mezitím za 5 miliónů korun, tedy zhruba za 2600 Kč/m2, koupil Kobrle a téměř obratem je v červnu prodal Ředitelství silnic a dálnic, které mu za ně vyplatilo o dalších tisíc korun na čtvereční metr víc, celkově za 6,7 miliónu korun. Potřebu odkupu přitom úřad odůvodnil stavbou silničního okruhu okolo Prahy, který už v té době ovšem téměř deset let stál a fungoval.

„ŘSD mělo již dříve příležitost spoluvlastnické podíly vykoupit za cenu téměř poloviční, tuto možnost však pro údajnou nepotřebnost těchto pozemků odmítlo. Fakt, že ŘSD v roce 2008 tyto pozemky nepotřebovalo, nicméně v roce 2010 je odkoupilo, vede z objektivních důvodů k pochybnostem o této transakci,“ píše se k tomu v trestním oznámení.

Celou operaci tak podle textu v oznámení mohlo provázet porušování povinnosti účelného a hospodárného využívání státního majetku nebo hrubé zkreslování znaleckých posudků.

Stejná parcela 68x levnější

Pikantní je na celé věci i fakt, že velmi obdobný pozemek v těsném sousedství oceněný na zmíněných 1700 korun za čtvereční metr předtím převedlo ŘSD na Koberleho za cenu osmašedesátkrát nižší, tedy za zhruba 52 korun za metr čtvereční. Výměnou za lukrativní parcelu u Prahy totiž stát od Koberleho získal pozemek právě s takovou hodnotou na Plzeňsku.

I touto směnou se teď na základě trestního oznámení pověřeného šéfa ŘSD Reného Poruby zabývá státní zastupitelství. Celkově podle Poruby přišel stát při machinacích s ruzyňskými pozemky o 30 až 40 miliónů korun.

Koberleho se ve středu Právu nepodařilo kontaktovat. Podle Porubových slov z pondělní tiskové konference mohlo mít podezřelé obchody na svědomí bývalé vedení podniku. Smlouvy se přitom uzavíraly v době, kdy společnost vedl Petr Laušman a Michal Hala.

Ti byli spolu s podnikovým právníkem Rudolfem Wolfem těsně před Vánoci zatčeni kvůli nevýhodným pronájmům dálničních odpočívadel, kvůli kterým stát přišel o stovky miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám