Hlavní obsah

Vzdejte se 1,1 miliardy eur, chce po zaměstnancích Opelu americký koncern

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Russelsheim

Zajímavý požadavek přišel do automobilky Opel od jejího vlastníka, amerického koncernu General Motors (GM). Celkem 40 000 zaměstnanců by se mělo vzdát části svých letošních mezd v celkové výši 1,1 miliardy eur (asi 28,3 miliardy korun) z důvodu značné ztráty německého podniku. Uvedla to agentura DPA.

Článek

„Mohu potvrdit, že tento požadavek k nám dorazil s tím, zda jsme o něm ochotni jednat,“ sdělil listu Frankfurter Allgemeine Zeitung okresní šéf odborového svazu IG Metall Armin Schild, který je členem dozorčí rady Opelu.

Odpověď americký koncern zřejmě nepotěšila, neboť se nesla v zamítavém duchu. „Sdělili jsme, že žádný důvod o této věci jednat nevidíme,“ doplnil Schild.

Smlouva mezi představiteli zaměstnanců a vedení GM je totiž platná až do roku 2014 a už v rámci ní se zaměstnanci Opelu vzdali růstu mezd, stejně jako části svých prémií o Vánocích či proplacení dovolených. Tato opatření by měla ušetřit ročně 265 miliónů eur, z toho 177 miliónů se bude týkat zaměstnanců ve čtyřech německých závodech.

Jak se zdá, tato částka je stále nedostačující, protože Opel má nadále poměrně slabou pozici na evropském automobilovém trhu a nachází se stále hluboko v červených číslech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám