Hlavní obsah

Nová DPH už s cenami jídla tolik nezahýbe, připlatíme si ale za kvalitu

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od Nového roku vzroste spodní hranice DPH z 10 na 14 procent. Většina lidí se však nemusí obávat, že tím budou náhle postiženi. Například ceny potravin se po prosincovém navýšení změní už jen nepatrně. Možná ale budeme před nákupem více přemýšlet, jakou kvalitu za kolik peněz dostaneme.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Co se týče cen potravin, obchodníci se ve většině případů na nárůst DPH připravili již dopředu. „Zvýšení DPH se z velké části promítne v potravinách už do konce letošního roku,“ uvedl analytik Jiří Škop z Komerční banky. Obchodníci ceny záměrně zvýšili dříve, aby nárůst v lednu nebyl tak vysoký.

„Lze očekávat, že k nějakému skoku dojde, nemusel by ale být až tak vysoký,“ doplnil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Ne všichni prodejci si navíc mohou dovolit promítnout zvýšení DPH do cen v plné míře. „Záleží na spoustě faktorů,“ vysvětlil Škop. „Například na tom, zda má daná firma monopol.“

Rozhodující bude kvalita

Fakt, že prodejci nepromítnou zvýšení DPH do konečných cen pro zákazníky, však může vést ke snížení kvality komodit, jichž se to týká, což ostatně avizovali i sami obchodníci. Nejvíce na to doplatí zejména potraviny, naopak například u léků by se nárůst daně neměl projevit vůbec.

"Naopak ačkoli zvýšení cen bude v lednu jen nepatrné, pro chudší vrstvy to může být i tak zásadní. Mohou přesměrovat k levnějším výrobkům. Dodavatelé by pak zřejmě zareagovali tak, že budou dodávat více levnějších výrobků na úkor kvality,“ řekl Škop.

Čeho se dotknou změny:
Potraviny
Léky
MHD
Vstupenky na kulturní akce
Ubytovací služby
Tiskoviny
Zdravotní a sociální péče
Vodné a stočné
Teplo

Reklama

Výběr článků

Načítám