Hlavní obsah

Provozovatelé kin hrozí kvůli vyšší DPH protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Provozovatelé kin, kteří nesouhlasí se záměrem vlády zvýšit u vstupného na filmová představení DPH z nynějších pěti na 19 procent, pohrozili protestními akcemi, pokud zákonodárci vládní návrh schválí. Tvrdí, že vyšší DPH by měla nepříznivý dopad na hospodaření a rozvoj kin a zejména malé vesnické biografy by vyšší daňovou zátěž nepřežily.

Článek

"Nesouhlasné stanovisko k záměru vlády zvýšit DPH jsme zaslali poslancům, senátorům a prezidentovi Václavu Klausovi. Oslovili jsme i nadaci Vize 97 manželů Havlových, které jsme požádali o to, aby se vyslovili proti záměru vlády," řekl ve středu Miloš Navrátil z České asociace provozovatelů kin, která je součástí České filmové komory.

Navrátil věří, že lobování provozovatelů kin, distributorů a filmových producentů bude úspěšné. "Doufáme, že poslanci budou natolik osvícení a nedovolí, aby česká kultura padla ke dnu. Pokud by ale k tomu (schválení vyšší DPH ze vstupného do kin) přece jen došlo, jsme připraveni pořádat větší protestní akce s cílem toto rozhodnutí zvrátit," upozornil Navrátil.

"Částka 150 miliónů, kterou chce stát tímto krokem získat, představuje zanedbatelnou položku pro státní rozpočet zatížený deficitem ve výši desítek miliard korun, ale pro český filmový trh jde o zcela nezbytnou a nezastupitelnou součást finančního toku," sdělila ve svém prohlášení Česká filmová komora.

Pokud se kvůli změně sazby DPH zvýší cena vstupenek, tak kinům v celé ČR podle odhadu Navrátila klesne počet diváků o dva milióny. Loni do českých kin přišlo 12 miliónů lidí. "Snížení počtu návštěvníků by mělo dopad nejen na kina, ale i na české producenty filmů a distributory. Může se potom stát, že dopadneme jako Slovensko, kde se nyní točí dva filmy ročně, zatímco v ČR jich je zhruba desetkrát více," uvedl Navrátil.

Modernizace by se neuskutečnila

Dodal, že vyšší DPH by navíc zhatila plány na modernizaci kin, a to v době, kdy evropským standardům odpovídá jen malé procento českých biografů. "Naše obecenstvo, které jsme získali dlouholetou poctivou prací, by se po zavedení 19procentní DPH snížilo až na polovinu. Velká kina by vyšší DPH zřejmě přežila, ale pro menší biografy by její zavedení bylo doslova likvidační," řekla Dagmar Černíková ze společnosti Olomoucká kina.

Podotkla, že provoz kin již nyní zatěžují vyšší náklady na některé služby, u kterých byla sazba DPH na začátku roku posunuta směrem nahoru. S jejím názorem souhlasí Milan Kristýnek, který provozuje kino v Bohuňovicích na Olomoucku. Tvrdí, že podnikání v této branži není nijak ziskové a provozovatelé kin se musejí hodně ohánět, aby provoz vesnických biografů s pomocí obce utáhli.

"Pokud bude DPH zvýšena, můžeme kino hned zavřít. Kino je přitom jediným kulturním stánkem v naší obci. Mladým lidem pak zůstane pouze možnost zajít do hospody nebo na diskotéku, což není zrovna ideální náplň trávení volného času," prohlásil Kristýnek.

Proti zdanění vstupného základní sazbou DPH jsou také divadelníci. Ministr kultury Pavel Dostál požadavky umělců podpořil a řekl, že pro tento návrh ve Sněmovně hlasovat nebude. Premiér Vladimír Špidla a ministr financí Bohuslav Sobotka slíbili Dostálovi, že s ním budou o změně sazby DPH ještě jednat. Ministr kultury je chce požádat, aby byla kultura z navrhovaných daňových změn vypuštěna. Vládním návrhem zákona o DPH se bude Sněmovna ve druhém čtení zabývat 18. února.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám