Hlavní obsah

Dostál se přidal k umělcům v boji za nižší DPH

Právo, Novinky, ČTK, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Divadelníci, provozovatelé kin i filmoví producenti protestují proti zdanění vstupného základní sazbou DPH. Ceny Ministr kultury Pavel Dostál v úterý požadavky umělců podpořil a řekl, že pro tento návrh ve sněmovně hlasovat nebude. "Přestože to je vládní návrh, nemohl bych pro něj zvednout ruku," prohlásil na tiskové konferenci.

Foto: archív MJVM ve Zlíně

Luxusní dámská společenská lodička z kolekce pro EXPO New York 1939, výrobce modelárna Baťa Zlín.

Článek

Otevřený dopis poslancům nazvaný Prosím, neničte českou kulturu na půdě ministerstva kultury před Pavlem Dostálem přečetla v úterý herečka Jiřina Bohdalová. "Žádáme vás, abyste hlasovali pro zvýšení koncesionářských poplatků České televize a abyste zařadili vstupenky na kulturní akce do snížené sazby DPH," stojí mimo jiné v textu.

Proti návrhu na zvýšení daňového zatížení soukromých divadel a dalších kulturních zařízení se na tiskové konferenci v Praze vyslovili především šéf pražského Divadla Bez Zábradlí Karel Heřmánek, šéf Fidlovačky Tomáš Töpfer a Jan Hrušínský, který od loňského roku stojí v čele vlastní divadelní společnosti.

Ministr Dostál v reakci na apel uvedl: "Zvýšená daň z přidané hodnoty je nesmysl, který nepřinese ono kýžené bohatství a státní rozpočet nevytrhne."

Töpfer se cítí ohrožen, ale bude se jednat

V případě, že by návrh prošel, Töpfer se podle svých slov ocitne v situaci, že bude muset divadlo zavřít. "Skoro tři a půl miliónu korun bych měl odevzdat navíc a v rozpočtu je nemám. Laické jsou předpoklady, že by je mohli zaplatit diváci. Razantně nám ubude publikum, protože bude mít skoro o polovinu levnější vstupenky do jiných divadel, a já pak budu nekonkurenceschopný."

Ministr Dostál však přítomné ubezpečil, že ještě není rozhodnuto:"Premiér i ministr financí mě ubezpečili, že se mnou budou dále jednat. A když se jedná, tak se neválčí. Hovořit budeme hlavně o tom, aby v balíku o navýšení DPH byly vypuštěny věci týkající se české kultury."

Nerovné postavení soukromých scén vyvolalo hádku

Také Hrušínskému, který chce se svou společností nalézt od 1. prosince střechu nad hlavou v novém divadle Na Jezerce v Nuslích, se nelíbí, že plánované zvýšení z pěti na 19 procent postihne jen soukromé scény, protože dotovaná divadla nejsou pláci DPH.

Emotivní tisková konference stala místem střetů mezi Tomášem Töpferem a bývalou ředitelkou dotovaného Divadla na Vinohradech Jiřinou Jiráskovou. Töpfer kolegyni obvinil z toho, že mluví do problému, který nezná, neboť jejímu rozpočtovému divadlu finanční kolaps ani po navýšení DPH hrozit nebude.

Protože mezi přítomnými byli i zástupci televize, ministr Dostál ještě uvedl: "Byl jsem pověřen, abych zpracoval model, který by zajistil financování České televize do roku 2010 tak, aby v tom roce už nebyla nucena vysílat reklamy."

Anketa

Měla by vláda ustoupit umělcům a danit kulturní akce sníženou sazbou DPH?
Ano, kultura by se měla danit 5 %
59,4 %
Ne
40,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 256 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám