Hlavní obsah

Ministr kultury Dostál: Zdražovat kulturu je nesmysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystané změny daně z přidané hodnoty se s největší pravděpodobností dotknou oblasti kultury, umělecké a ostatní zábavní služby nejsou výslovně jmenovány mezi těmi, které budou daněny sníženou, pětiprocentní sazbou. Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) s tím však nesouhlasí.

Foto: Michal Malina

Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Článek

Ministr kultury Pavel Dostál k návrhu pro Právo řekl: "Zdražovat kulturu je nesmysl. Pravdu má kulturní veřejnost, nikoliv vláda." Zařazení ještě chce změnit: "Nepovažuji to za uzavřené, a proto chci především jednat v parlamentu s celým politickým spektrem. Také se mi už ozvaly různé profesní skupiny umělců. Ostře protestují a chystají zásadní akce občanské nespokojenosti. Jako ministr kultury jim to nebudu rozmlouvat."

Divadlo na Fidlovačce může zkrachovat

I Dostál přiznává, že je ohrožena existence některých soukromých divadel. Zatímco divadla, orchestry nebo kulturní organizace zřizované státem nebo městem  nejsou plátci daně z přidané hodnoty, u soukromých subjektů je tomu jinak. "Jen v Praze musí nutně přestat fungovat Divadlo bez zábradlí nebo Divadlo na Fidlovačce, které by místo miliónové DPH mělo platit čtyřnásobek," řekl Dostál Právu a dodal: Může to působit rozpad této (privátní)  kulturní infrastruktury."

Současně upozornil, že se kultura může stát luxusem, u divadel se podle něj vstupné zdraží asi o 50 korun, v kinech o dvanáct. 

Ve vládě se ovšem Dostál neuspěl: "Na středečním jednání vlády jsem zdůrazňoval, že šest let se snažím pomáhat budovat kulturní infrastrukturu a že jedno takové opatření, které notabene přinese rozpočtu zhruba 200 miliónů korun, ve své podstatě onu síť nutně zbourá. Podpořili mne ale jen unionistický vicepremiér Petr Mareš a lidovecký ministr dopravy Milan Šimonovský."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám