Hlavní obsah

Japonskou ekonomiku čekají horší časy, varuje centrální banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská centrální banka zhoršila výhled ekonomiky ostrovního státu. Příčinu vidí podle agentury AFP především ve zpomalení hospodářského růstu v zahraničí. Japonsko má třetí největší ekonomiku na světě, je ale závislé na exportu. Většina jej směřuje do USA, část do asijských zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za zhoršením výhledu hospodářského růstu je podle centrální banky i příliš silný kurz japonského jenu. Banka už proti němu intervenovala, kurz ale dokázala ovlivnit jen částečně. Banka upozornila na potenciální rizika v podobě evropské dluhové krize a slabého růstu v USA.

Bankovní rada uvedla, že nálada v podnikatelském sektoru se obecně zhoršila. To minulý týden už naznačila i takzvaná zpráva tankan, kterou vydává právě centrální banka. Důvěra v největších průmyslových podnicích klesala prakticky celé minulé čtvrtletí. Firmy byly nuceny zápasit jak se silným kurzem jenu, tak s útlumem globální ekonomiky.

Banka slíbila nechat úroky nízko tak dlouho, dokud nebude jasné, že odeznívá deflace. Pokračuje také v nákupech finančních aktiv prostřednictvím fondu, který k tomuto účelu založila. Jeho velikost už několikrát zvýšila, aby mohla dát uvolňovat měnovou politiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám