„Zásadní je údaj o době minimální trvanlivosti, popřípadě datum doporučené spotřeby, další jsou důležité podmínky skladování,“ sdělil Duben.

Důležité je podle Dubna si také ověřit, zda jde o konzervu nebo tzv. polokonzervu. „Někdy se totiž například rybičky v nálevu v plechové konzervě tváří jako konzerva, ale není tomu tak,“ připomněl Duben.

Údaj o tom, že jde o polokonzervu, je sice uveden, ale z druhé strany a ne velkým písmem. Zákazníci jsou totiž podle mluvčího zvyklí, alespoň u nás, na polokonzervy spíš ve skle. „Polokonzervy na rozdíl od konzerv je nutné uchovávat vždy v chladu,“ informoval Duben.

U medu zase například musí být uvedeno, o jaký druh medu jde, to znamená, že může jít o med medovicový a med květový.

„Zejména výrobci si musejí dát pozor při uvádění tzv. zdravotních tvrzení, například, že výrobek je dietetický, podporuje krevní oběh nebo že je lehce stravitelný. To se nesmí,“ zakončil Duben.