Hlavní obsah

Stávka českých pilotů naštvala stovky cestujících

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protože se některá letadla ČSA kvůli stávce pilotů ve čtvrtek neodlepila z ruzyňského letiště, přibližně 750 cestujících, kteří se těšili do zahraničí, uvízlo v odbavovací hale. A ti, které Právo odpoledne zastihlo na místě, byli pěkně naštvaní.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Na ruzyňském letišti chyběli včera u odbavovacích přepážek cestující i personál.

Článek

„Pokud se to nějak nevyřeší, budeme je žalovat. Nenecháme si líbit, aby nám propadla letenka za dvacet tisíc, jenom proto, že stávkují,“ zlobila se Hanka, která se svým přítelem Karlem měla namířeno přes Milán do Vietnamu za svojí rodinou. Slečnu rozlítil i přístup ČSA. „Když zavoláme na bezplatnou infolinku, pošlou nás sem, když přijdeme sem, k prodejně letenek, odkazují nás na telefon. Nejdřív nám nabídli hotel, teď už neříkají nic. Ignorují nás,“ doplnil otráveně Karel.

Mladý pár v tu chvíli trávil na letišti zbůhdarma přibližně osmou hodinu. Měli odletět už v sedm ráno. „Nevíme, co budeme dělat,“ krčili svorně rameny. Rozčílily je i nečekané výdaje za stravu a pití. Při nákupu v letištním bistru museli sáhnout hluboko do peněženky.

Před možností vzít si jiné letadlo ČSA jsme nakonec dali přednost polské lince, která určitě poletí.
cestující

Před přepážkou ČSA v terminálu 2 kolem 13. hodiny bezradně přešlapovala skupina asi dvaceti Vietnamců. Většina z nich měla telefon u ucha a docela hlasitě se dohadovala s druhou stranou. Největší nápor zažili pracovníci ČSA ráno, kdy se na ně vrhli nic netušící cestující.

„Já nemůžu podávat informace, nemám oprávnění,“ zareagoval mladý prodavač letenek na dotaz Práva, jaká byla přes den situace. „Čekali jsme asi tři hodiny, než na nás přišla řada. Pak jsme jeli relaxovat domů,“ svěřila se Právu Zdeňka Kostikšubrová z Prahy, která s manželem směřovala za prací do Varšavy. „O to je to horší. Museli nás zastat kolegové,“ poznamenala.

Manželé dorazili už v pět hodin, protože letadlo mělo startovat v sedm. „Před možností vzít si jiné letadlo ČSA jsme nakonec dali přednost polské lince, která určitě poletí,“ řekla Zdeňka s tím, že se letu dočkají ve 14.30.

Akci proti vedení ČSA vyhlásilo České sdružení dopravních pilotů. Pilotům vadí přesunutí jedenácti letounů z Českých aerolinií do dceřiné společnosti Holidays Czech Airlines, která se zabývá charterovou dopravou. Podle sdružení pilotů se tak vyvádí majetek z aerolinií a oslabují se jejich pozice jako síťového dopravce. Podle ČSA o žádné vyvádění majetku nejde, letadla se přesouvají v rámci jedné skupiny.

ČTK odpoledne uvedla, že si protesty vyžádaly zrušení 18 obousměrných letů a postihly zhruba 750 cestujících.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám