Hlavní obsah

Vystoupení Řecka z eurozóny musíme zabránit, říká šéf Deutsche Bank

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Generální ředitel německého finančního kolosu Deutsche Bank Josef Ackermann je toho názoru, že odchodu Řecka z eurozóny se musí zabránit za každou cenu. Podle něj jde o to, aby se zabránilo šíření nákazy do dalších evropských států ohrožených dluhovou krizí. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Generální ředitel největší německé banky Deutsche Bank Josef Ackermann

Článek

„O odchodu Řecka z eurozóny bychom neměli začít vůbec ani uvažovat,“ sdělil Ackermann v rozhovoru pro německou televizní stanici ARD.

Kromě toho, že by vystoupení Řecka způsobilo této jihoevropské zemi obrovské problémy, riziko nákazy by se navíc mohlo přenést do dalších zemí. Vyjma Řecka musí podle Ackermanna rozhodně snížit svůj deficit i Itálie, aby se zmenšila jeho zranitelnost v souvislosti s nervozitou na finančních trzích.

Ackermann se domnívá, že Evropa není schopna si vyřešit svoje problémy sama, čehož důkazem je i zapojení Mezinárodního měnového fondu (MMF) do monitorování italského rozpočtu.

Italský premiér Silvio Berlusconi v pátek po dlouhých jednáních nakonec kývl na to, že MMF bude dohlížet nad realizací dlouho odkládaných ekonomických reforem. Nicméně odmítl ze strany MMF nabídku na finanční pomoc v boji s dluhovou krizí.

Reklama

Výběr článků

Načítám