Hlavní obsah

Fico plánuje zavedení Jánošíkových daní pro bohaté

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Šéf slovenské opozice Robert Fico nevyloučil zavedení vyšší daně pro lidi s nadstandardními příjmy, stejně jako pro banky a instituce s vysokými zisky. Fico to uvedl po pátečním setkání s předsedou Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) Sigmarem Gabrielem.

Foto: Petr Josek , Reuters

Robert Fico

Článek

„Daň z finančních transakcí se v západních zemích označuje jako Robin Hood tax, tak na Slovensku je potřebné zavést Jánošíkovy daně,“ prohlásil Fico podle agentury TASR.

Podle Fica je jeho strana Smer-sociální demokracie v případě vítězství v březnových předčasných volbách připravena zavést vyšší daně pro bohaté. Taková daň je podle Fica spravedlivá a přispěje ke stabilitě finanční situace. „Nemáme zájem na zdaňování spotřeby, nemáme zájem zvyšovat daň z přidané hodnoty,“ dodal šéf slovenské opozice.

Bankovní daň

Slovenský parlament před časem rozhodl o uvalení zvláštní daně na banky od příštího roku. Slovensko tak získá asi 83 miliónů eur (zhruba 2,4 miliardy korun). Sazbu bankovní daně parlament stanovil na 0,4 procenta z bilanční sumy peněžních ústavů snížené o vybrané položky. Opozice v parlamentu neuspěla s návrhem na zvýšení sazby daně o tři čtvrtiny, předlohu zákona ale nakonec podpořila.

Z vybraných peněz chce stát vytvořit rezervu, z níž by financoval náklady spojené s případnými problémy domácího bankovního sektoru. Slovenské finanční domy totiž investovaly do řeckých dluhopisů 504 miliónů eur (asi 12,6 miliardy korun).

Slovensko přišlo o sto miliónů

Asociace bank působících na Slovensku uvedla, že odčerpání peněz z bankovních domů může ohrozit jejich kondici a klientům zdražit bankovní poplatky. Podle asociace bude slovenská bankovní daň nejvyšší v eurozóně. Zvláštní odvody bank zavedly také Německo, Francie, Rakousko a Maďarsko.

Fico upozornil, že zavedení bankovní daně navrhovala opozice už začátkem roku 2011, ale vládní koalice tuto možnost tenkrát odmítla. „Najednou přišli se stejným návrhem zákona. Vláda tímto zpožděním obrala Slovenskou republiku minimálně o sto miliónů eur,“ je přesvědčen Fico.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám