Hlavní obsah

Lidí bez práce opět ubylo, nezaměstnanost je nejnižší za dva roky

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Míra nezaměstnanosti v Česku v letošním třetím čtvrtletí klesla v porovnání se stejným obdobím loňského roku o půl procentního bodu na 6,6 procenta. Počet nezaměstnaných se snížil na 346 000, což je v meziročním srovnání o 28 200 lidí méně. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jindra Pašková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Z dlouhodobého pohledu se jedná o nejnižší úroveň nezaměstnanosti od druhého čtvrtletí 2009. Meziroční pokles nezaměstnanosti se rovnoměrně projevil v mužské (o 14 100) i ženské populaci (o 14 200). Proti druhému čtvrtletí se průměrný počet nezaměstnaných snížil o 15 100 osob.

V třídění podle nejvyššího stupně dosaženého vzdělání mají nízkou míru nezaměstnanosti trvale vysokoškoláci (2,9 procenta) a osoby s úplným středním vzděláním s maturitou (4,8 procenta). Vysoká míra nezaměstnanosti přetrvává ve skupině osob se základním vzděláním (24 procent).

ČSÚ vychází z obecné míry nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). To se promítlo do rozdílu mezi výší obecné míry nezaměstnanosti a míry registrované nezaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), jak připomíná ČTK.

Tendence vývoje obou měr byly podobné, míra registrované nezaměstnanosti MPSV dosáhla v letošním třetím čtvrtletí 8,1 procenta, což je o půl procentního bodu méně než před rokem.

Reklama

Výběr článků

Načítám