Hlavní obsah

Na rekapitalizaci bank půjde 100 miliard eur, shodla se EU

• Aktualizováno

Ministři financí členských států Evropské unie se v sobotu shodli na rámci pro rekapitalizaci bank ve výši 100 miliard eur. S odkazem na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Rekapitalizace je jedním z opatření, kterým chce EU řešit dluhovou krizi. Celý soubor opatření by měl být znám do příští středy.

Foto: Profimedia.cz

Evropská komise sestavila seznam 20 problémů, se kterými se občané a podniky EU nejčastěji potýkají v zahraničí.

Článek

Náměstek ministra financí Tomáš Zídek, který Českou republiku na jednání zastupoval, řekl, že Česka se rekapitalizace nedotkne a nebude mít na nějaký významnější vliv.

"České banky nemají problém... Ne všechny státy ji (rekapitalizaci bank) potřebují," podotkl Zídek.

Zatímco v EU se hovoří o tom, že evropské banky budou potřebovat kolem 80 či 100 miliard eur, tak z trhu ale i od některých organizací zaznívají hlasy volající po výraznějších sumách.

Například podle výzkumného sdružení Open Europe budou banky v EU v případě odepsání řeckého dluhu ve výši 60 procent a portugalského ve výši 25 procent potřebovat rekapitalizaci ve výši 260 až 373 miliard eur (až 9,3 biliónu Kč). Mezinárodní měnový fond zase zmínil sumu 200 miliard eur.

Podle Zídka je problém, jak kapitál ocenit. "Trhy neuvěřitelně kolísají, takže můžete mít ráno úplně jiné ocenění než odpoledne," podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám