Hlavní obsah

Na Vysočině a Liberecku vyjedou německé vlaky RegioShuttle

Novinky, pit
Praha

České dráhy (ČD) zařadily do svého vozového parku první dva motorové vozy RegioShuttle RS 1 od německé společnosti Stadler. Informoval o tom mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Článek

První dva vozy míří do Havlíčkova Brodu na Vysočinu a do Liberce. „Proběhne na nich  zácvik strojvedoucích, dílenského personálu v depech, který se o ně bude starat, a samozřejmě vykonají řadu zkušebních jízd,“ uvedl mluvčí s tím, že do zkušebního provozu s cestujícími by mohly být uvedeny na přelomu října a listopadu.

„Do konce roku by mělo být do ČR dodáno až 17 vozů, především do Libereckého kraje,“ nastínil výhled náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek. Nové vozy mají podle něj nahradit starší soupravy.

Motorové vozy RegioShuttle nabízejí například nízkopodlažní bezbariérové nástupní prostory, klimatizovaný oddíl pro cestující nebo místa pro vozíčkáře, jízdní kola a objemná zavazadla. „Uzavřený systém WC v bezbariérové úpravě je vybavený sklopným pultem pro přebalování kojenců,“ připomněl Šťáhlavský.

Objem zakázky pro Vysočinu je ve výši 898 miliónů korun a představuje 17 vozů. Evropská unie by se měla podílet na jejím financování příspěvkem 200 miliónů korun. Zakázka pro Liberecký kraj pak představuje finanční objem 878 miliónů korun a 16 vozů. Evropská unie by se na něm měla podílet přibližně 300 milióny korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám