Hlavní obsah

Soudy mohou zahltit desítky tisíc žalob telefonních operátorů na dlužníky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České soudy mohou v budoucnu zahltit desetitisíce sporů, které dosud v takovém měřítku neřešily. Ránu, kterou představitelé justice odmítají, má být přehození sporů o nezaplacené faktury za služby elektronických komunikací, tedy za telefonování, internet nebo kabelovou televizi z Českého telekomunikačního úřadu právě na soudy. Navrhuje to ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) v analýze určené vládě, kterou má Právo k dispozici.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zástupci Soudcovské unie i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) tvrdí, že takovým zatížením soudů by se neúnosně protáhly civilní spory. Podle nich by se například na rozvod manželství nemuselo čekat jen pár týdnů, ale třeba celý rok.

A důvod? Počet sporů každoročně roste a ČTÚ je stíhá řešit jen s vypětím sil. Jen za loňský rok jich bylo 142 612. Navíc telekomunikační úřad je podle Kocourka regulační orgán, který by se těmito věcmi vůbec neměl zabývat.  Rozhodnout mezi Kocourkem a Pospíšilem by tak měla ve středu celá vláda.

Exekuce vyjdou dráž než soudní poplatky

Případné přehození těchto sporů na soudy by ale na druhé straně mohlo znamenat určitou výhodu pro dlužníky: několik stovek či tisícovek za nezaplacený telefon nebo internet by se nemuselo -  jako dnes - vinou exekucí rozrůst na desetitisíce korun.

Dlužník by sice musel zaplatit v případě prohry soudní poplatky i výdaje, ale ve srovnání s exekucí je to pořád mírnější trest. Mnozí provozovatelé elektronických komunikací totiž prodávají své pohledávky různým vymahačským firmám, pro které je to výnosný kšeft. Tím argumentuje i Kocourek ve zmíněné analýze.

Ministrova slova v úterý potvrdil Právu sekční ředitel ČTÚ Jan Ševčík: „Operátorovi dlužíte třeba dva roky pět tisíc korun, ale nakonec zaplatíte několikanásobně víc. Vymahačská firma si najme advokáta, ten si napočítá 3120 korun a k tomu exekutor pěti tisíc a máte to.“

Jde přitom o stále stejnou písničku. Někteří lidé si myslí, že když nebudou reagovat na upomínky, dluhům prostě utečou. Opak je pravdou.

Neplatičů bude více, očekává ČTÚ

Podle Ševčíka má ČTÚ na řešení nezaplacených účtů stovku lidí, přičemž se počítá s tím, že počet sporů ještě poroste. „Lidé ztrácejí ekonomickou sílu, počty neplatičů se budou spíš zvětšovat,“ míní sekční ředitel.

Je přesvědčen, že pro soudy by to neměla být taková zátěž, protože jde o jednoduché spory, většinou do deseti tisíc korun. Úřad by měl dále rozhodovat jen o reklamacích. Tedy o případech, kdy je např. uživatel přesvědčen, že faktura neodpovídá skutečnosti.

Soudci se bojí zahlcení

Jenže soudci a Pospíšil se takovému řešení zuby nehty brání. „Bylo by to smrtící a vedlo by to jen k prodloužení sporů,“ řekl Právu ministr spravedlnosti. Také prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník nesouhlasí. „Je to agenda, která soudy nesmírně zatíží,“ uvedl na dotaz Práva. Podle něj by tak počet občansko právních sporů narostl zhruba o pětinu.

Už dnes stát zaplatí za zdlouhavá soudní jednání čtyřicet miliónů korun ročně. „Pokud vláda rozhodne, že spory má nadále řešit ČTÚ a nikoli soudy, hrozí, že úřad nebude schopen dodržet zákonné lhůty pro vyřizování těchto sporů,“ řekl Právu ministr průmyslu Kocourek.

A ve shodě s Ševčíkem upozorňuje ještě na jeden problém. Jako obvykle jde o peníze. Jestliže agenda nepřejde na soudy, bude prý muset ČTÚ přijmout přes dvě stovky nových zaměstnanců. Tím pádem bude potřebovat o 260 miliónů korun víc. Další nepříjemnost pro ministr financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který proto podporuje přechod agendy na soudy.

Reklama

Výběr článků

Načítám