Hlavní obsah

Řecká nezaměstnanost stoupla na 16,5 procenta

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Nezaměstnanost v Řecku vzrostla za červenec na 16,5 procenta oproti rovným 16 procentům registrovaným v červnu. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na tamní statistický úřad ELSTAT. Jde o druhou nejvyšší hodnotu pro tuto zemi, kterou překonal pouze letošní květen s 16,6 procenta nezaměstnaných.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za růstem stojí zejména úsporná opatření vlády a s tím související propouštění. Země se tak již čtvrtým rokem nachází v recesi.

Počet nezaměstnaných stoupl v porovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy nezaměstnanost činila 12 procent, o více než třetinu na zhruba 820 000.

„Tempo poklesu zaměstnanosti v základních odvětvích ekonomiky, jako jsou stavebnictví, maloobchod a velkoobchod, nelze zmírnit sezónní zaměstnaností v oblasti cestovního ruchu,“ uvedl Nikos Magginas, ekonom Řecké národní banky.

Očekává se další růst

Podle Magginase míra nezaměstnanosti překročí na konci roku hranici 17,5 procenta. Nejvíce jsou zasaženi nezaměstnaností lidé ve věkové skupině od 15 do 24 let, kde jde o 42 procent. To je dvojnásobek úrovně před třemi lety.

Průměrná míra nezaměstnanosti v 17 zemích platících eurem se v červenci držela na deseti procentech. V Česku byla nezaměstnanost za září osm procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám