Hlavní obsah

Na jihu Čech začínají podzimní výlovy hlavních rybníků

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihu Čech startují podzimní výlovy hlavních, tedy těch největších rybníků. Na vánoční trh v tuzemsku a v zahraničí poputuje z Třeboňska zhruba 2200 tun a z Hlubocka asi 800 tun ryb, převážně kaprů. Ti tvoří asi 90 procent objemu, zbývající část produkce rybářů obsahují vedlejší druhy, například amur, tolstolobik, lín, bílá ryba, candát, sumec či štika.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Kapři jsou základní rybou produkovanou na jihu Čech.

Článek

Podle předsedy představenstva společnosti Rybářství Třeboň Josefa Malechy skončí lovení v závěru listopadu.

Už v pondělí 17. října začnou rybáři lovit 438hektarový Horusický rybník. Výlov potrvá do 20. října. Od 19. do 20. října pak přijde na řadu Spolský Velký (137 ha), od 18. do 19. října Špačkov (58 ha), od 2. do 4. listopadu Vlkovický (104 ha), od 7. do 10. listopadu Bošilecký (200 ha) a od 14. do 17. listopadu Opatovický rybník (165 ha).

Program výlovů hlavních rybníků je na Třeboňsku tradičně velmi bohatý. Rybáři přitom myslí také na veřejnost, pro niž bude na Třeboňsku připraven i jeden sváteční výlov. Od pátku 21. do neděle 23. října budou rybáři k vidění na bezmála 390hektarovém Dvořišti. „Na hrázi bude návštěvníky čekat mimo jiné třeba ochutnávka rybích specialit,“ řekl Malecha.

Většina kaprů míří za hranice

Na Hlubocku se milovníci rybářského řemesla mohou letos těšit hlavně na výlov třetího největšího českého rybníka, 450hektarového Bezdreva ve dnech 28. října až 1. listopadu.

„Na hrázi bude na státní svátek připraven program, který nabídne ochutnávky rybích specialit i řadu kulturních akcí. Otevřena bude zoologická zahrada i lovecký zámeček,“ doplnil ředitel společnosti Rybářství Hluboká CZ Vladimír Kaiser.

Přibližně 75 procent sladkovodních ryb, převážně kaprů vyprodukovaných na Třeboňsku, Hlubocku a Táborsku, putuje do zahraničí. Mezi hlavní exportní trhy jihočeských rybářů patří zejména Německo, Francie, Itálie, Rakousko, Švýcarsko, Belgie, Maďarsko, Polsko a Slovensko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám