Hlavní obsah

Evropa chce mít do konce roku vlastní ratingovou agenturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropa se do konce roku „vybaví“ vlastní Evropskou ratingovou agenturou (ERA), napsal belgický list Le Soir. Půjde podle něj o globální ratingovou agenturu, která bude pokrývat všechny regiony a sektory trhu, jak to činí známé soukromé agentury Standard & Poor's, Moody's a Fitch.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

Tyto soukromé podniky hodnotí společnosti či státy a jejich schopnost splácet dluhy. Na základě této analýzy přidělují firmám či zemím ratingové známky, které pak nepřímo ovlivňují výši úroků i chuť investorů společnosti či státu půjčovat. Když se známka někomu sníží, musí se připravit na to, že si bude na trhu půjčovat dráž.

Ratingové agentury tak mají poměrně velkou moc, což se jejich kritikům nelíbí. Z EU na jejich adresu kvůli tomu, jak postupovaly před krizí i nyní během ní, zaznívala opakovaně ostrá kritika.

Viviane Redingová, evropská komisařka pro spravedlnost, již dříve připomněla, že "Evropa se nemůže nechat zničit třemi americkými soukromými společnostmi". Možné východisko spatřuje eurokomisařka ve větší transparentnosti a konkurenci při udělování hodnotících známek týkajících se úvěrové bonity firem i zemí.

Dobýt prvenství politiky

V této souvislosti navrhla Redingová dvě možná řešení: "Buď budou státy G20 postupovat společně a rozbijí kartel tří amerických ratingových agentur. Spojené státy by mohly ze tří agentur udělat šest. Nebo se vytvoří nezávislé evropské a asijské ratingové agentury.“

Redingová dodala, že není možné, aby takovýto "kartel" rozhodoval o osudu ekonomik států a jejich občanů. S jejím názorem souhlasí například i německý prezident Christian Wulff. Podle něj jsou politici příliš závislí na soukromých subjektech v jejich přístupu k dluhové krizi a je třeba "znovu dobýt prvenství politiky".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám