Hlavní obsah

Růst cen v Česku mírně zrychlil, zdražilo hlavně pečivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace v Česku meziročně zrychlila na 1,8 procenta ze srpnových 1,7 procenta. Spotřebitelské ceny v porovnání s předchozím měsícem klesly o 0,2 procenta. Svou roli především sehrálo snížení sezónních cen rekreačních pobytů. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Meziroční index spotřebitelských cen by se nad dvě procenta mohl dostat na začátku roku 2012, uvedl analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. "Inflační tlaky v slábnoucí české ekonomice nejsou přítomny a Česká národní banka dozajista definitivně vyřadila úvahy o zvyšování úrokových sazeb pro nejbližší měsíce ze svého uvažování," dodal.

Meziroční zvýšení inflace bylo podle ČSÚ výsledkem zrychlení cenového růstu zejména v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, doprava, stravování a ubytování. Zdražilo zejména pečivo, a to o 39 procent po srpnovém růstu o 33,7 procenta. Ceny cukru stouply o 33,7 procenta, zatímco v předchozím měsíci činil růst 27,3 procenta. Ceny nealkoholických nápojů stouply na 9,5 procenta z 8,8 procenta v srpnu.

U ovoce zmírnil pokles cen v září na 6,4 procenta ze 7,3 procenta v srpnu. V dopravě zrychlil růst cen pohonných hmot, které byly v září meziročně vyšší o 10,7 procenta, přičemž v srpnu to bylo o 9,9 procenta. Ceny dopravních služeb vzrostly o 2,1 procenta oproti srpnovému zvýšení cen o 1,7 procenta.

Ve veřejném stravování byly vyšší ceny v závodních jídelnách o 4,2 procenta, ve školních jídelnách o 3,2 procenta a v mateřských školách o 3,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám