Hlavní obsah

Litva si brousí zuby na řecký ostrov

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Litva by ráda koupila od finanční krizí zmítaného Řecka jeden z jeho ostrovů. Na konferenci Podnikatelská Litva to uvedl Arturas Zuokas, starosta litevské metropole Vilnius. Informoval o tom server The Baltic Course.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Zuokase by se ostrov mohl využít Litevci k rekreaci v oblasti Středomoří, navíc by tato koupě podpořila dobré jméno baltské země ve světě.

Starosta v této souvislosti připomněl litevského geografa Kazyse Pakštase, který se počátkem 20. století zaobíral hledáním bezpečného místa pro usazení Litevců. V úvahu tehdy připadala Kuba, Sao Paulo v Brazílii, Angola či Madagaskar. Utopická kolonie ztělesňující ráj na zemi se měla nazývat Dausuva.

„Proč bychom nemohli tuto myšlenku konečně převést do praxe?“ hodil otázku do pléna Zuokas. Podle něj by se cena mohla pohybovat kolem sedmi miliónů eur (asi 173 miliónů korun). Celkovou sumu by mohly uhradit jak soukromé osoby, tak i firemní sektor.

Starosta je rovněž přesvědčen, že litevští turisté by spíše utráceli své peníze na „jejich“ ostrově než kupříkladu v tureckých a egyptských letoviscích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám