Hlavní obsah

Eurozónu by mělo opustit Německo, je prý příliš úspěšné

– Londýn

Světoví analytici přišli s překvapivým nápadem, jak Evropu vyvést z nynějších finančních problémů. Je to Německo, kdo by měl opustit eurozónu, nikoli Řecko. Jeho ekonomika je příliš dobrá, a proto mu slabší ekonomiky působí problémy. Německo by se mělo vrátit k marce. Jiní ale tvrdí, že je to nemožné, s odchodem Německa by totiž euro skončilo.

Foto: Profimedia.cz

Více než polovina Němců chce návrat marky, někteří analytici v tom vidí řešení.

Článek

O správnosti první varianty je přesvědčena hlavní analytička společnosti Principalis a někdejší ekonomická poradkyně amerického exprezidenta George W. Bushe Philippa Malmgrenová.

"Podle mě to bude Německo, kdo odejde z eurozóny. Myslím, že už rozjeli tiskařské stroje a vrátí se k německé marce," řekla Malmgrenová o víkendu na finanční konferenci v Londýně.

Podle ní bude krok znamenat velký růst cen, ale předvídá, že Německo má silnou pozici a vyrovná se s tím.

Její slova, která nejsou ale ojedinělá, jistě přivítala více než polovina Němců, kteří podle průzkumů chtějí návrat marky a stále více odmítají ze svých daní pomáhat jiným zemím.

Šéf německého institutu pro veřejné finance Stefan Homburg soudí, že euro je už ztraceno. "Euro se blíží ke konci, kolaps měnové unie je nevyhnutelný. Kancléřka by si neměla dělat žádné iluze," nechal se slyšet minulý týden.

Není to pravděpodobné, tvrdí čeští analytici

Jiní ekonomové se ale k nápadu, že by Německo z eurozóny odešlo, staví skepticky.

Podle českých analytiků jsou ale v nejbližší budoucnosti pravděpodobné spíše jiné varianty.  "Pokud by Řecko vystoupilo z eurozóny, byl by to velký otřes, který si nikdo dost dobře nedokáže představit. Ve hře je částečné odpuštění dluhů Řecku. Vystoupení Německa se do konce roku ani v první polovině roku 2012 nejeví jako reálné ," řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Radikálněji tuto možnost odmítl Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Podle něj by odchod Němců znamenal konec eura. "Návrat k marce by fakticky znamenal konec eura jako takového. Euro má v tuto chvíli ještě nějakou hodnotu právě proto, že zástupci Německa stojí za společnou měnou," uvedl pro Novinky Volf.

Podobně odmítl i odchod Řecka. "Eurozóna je totiž už nyní v Řecku natolik finančně zainteresovaná, že pouhý návrat k drachmě by situaci nevyřešil," dodal.

Novák připomněl, že Německo z eurozóny těží rostoucím exportem. "Na druhou stranu je Německo hlavním ručitelem dluhových problémů eurozóny, v Německu sílí veřejné mínění dále nepůjčovat, Merkelová však stojí zatím pevně za eurem i celistvou eurozónou," připomněl, kdo má v případném postupu hlavní slovo.

Neodejde nikdo

Eurozóna vyloučila, že by ji mělo opustit Řecko, o němž je už nyní jasné, že není schopno splácet své závazky a je závislé na pomoci ostatních zemí. V pondělí Atény přiznaly, že nebudou schopny splnit podmínky, za nichž jim ostatní státy přislíbily pomoc.

Podle německého poslance Michaela Fukse už země fakticky zbankrotovala a věřitelé jí budou muset odpustit polovinu dluhu.

Nezbytný bankrot země už připustila i německá kancléřka Angela Merkelová, která se proti tomu dosud ohrazovala. Doplnila ale, že země Řecko a euro zachrání za každou cenu. [celá zpráva]

Země dosud dostala 110 miliard eur, potřebuje ale další peníze. Státy je podmiňují dodržováním podmínek, což se ale Řecku nedaří. I přesto se jedná o nové pomoci ve výši 109 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám