Hlavní obsah

Řecko podle ministra získá další peníze ze záchranného úvěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko získá další, již šestou splátku ze záchranného úvěru od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, protože podniklo další nutná úsporná opatření. Uvedl to o víkendu v rozhovoru pro řecký list To Vima ministr financí Evangelos Venizelos.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos

Článek

Ministr rovněž popřel možnost platební neschopnosti Řecka. "Jakákoliv debata o platební neschopnosti je buď naivní nebo nebezpečná," uvedl.

Řecko by ještě dnes mělo představit program propouštění ve státním sektoru, který je nejspornějším bodem reformního balíčku požadovaného EU a MMF kvůli uvolnění peněz ze záchranného úvěru. Bez uvolnění dalších osmi miliard eur (197,1 miliardy Kč) z pomoci by Řecko do několika týdnů bylo bez peněz.

Zástupci MMF, EU a Evropské centrální banky se tento týden vrátili do Řecka a jednali o uvolnění dalších peněz z úvěru. Vláda slíbila, že kvůli uvolnění peněz zavede nové daně, sníží mzdy státních zaměstnanců v průměru o 20 procent a do roku 2015 sníží počet zaměstnanců ve státním sektoru o pětinu.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. S Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem se Atény dohodly na podmínkách čerpání tříletého úvěru v objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč). Letos v červenci byl na mimořádném summitu eurozóny dohodnut druhý záchranný úvěr ve výši 109 miliard eur, k němuž mají na rozdíl od prvního úvěru přispět i soukromí věřitelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám