Hlavní obsah

Sazku zřejmě získají PPF s KKCG, nabídly 3,81 miliardy Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve výběrovém řízení na koupi Sazky nabídly nejvyšší částku investiční skupiny PPF a KKCG. Za loterijní společnost chtějí dát dohromady 3,81 miliardy korun. Uvedl to v pátek Jan Hrazdíra, právník insolvenčního správce Sazky. Výběrové řízení opět ostře kritizovala finanční skupina Penta, která mimo tendr nabídla za Sazku pět miliard.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Hrazdíra uvedl, že zatím nelze hovořit o vítězné nabídce, protože je ještě nutné prozkoumat, zda nabídka splňuje formální náležitosti výběrového řízení.

Do výběrového řízení na prodej Sazky se přihlásily tři subjekty. Jediným rozhodujícím kritériem byla kupní cena, Sazku získá ten, kdo dá nejvíce. Společnou přihlášku podaly skupiny PPF a KKCG, závazně se přihlásil také Synot Holding. Třetím uchazečem o Sazku byla firma Charlcoal, napojená na podnikatele Pavla Tykače.

Hrazdíra neuvedl výši nabídek dalších dvou účastníků tendru. Řekl pouze, že dvě ze tří překročily znalecký odhad hodnoty Sazky. Znalecký posudek Ernst ocenil Sazku na 3,57 miliardy.

Oficiální výsledky budou v pondělí

Insolvenční správce Josef Cupka uvedl, že oficiální výsledky tendru vyhlásí v pondělí po prozkoumání formálních náležitostí nabídky. Předpokládá ale, že k žádné změně nedojde. Po oznámení vítězné nabídky by měl s vítěznou firmou podepsat smlouvu. Tu musí schválit věřitelský výbor a následně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. "Existují možnosti žalob různého charakteru, nicméně si nemyslím, že by pro to existoval jakýkoliv důvod," odpověděl Hrazdíra na otázku, zda je možné, aby někdo výběrové řízení napadl žalobou.

"Skupiny KKCG a PPF jsou potěšeny, že předložily ve výběrovém řízení na prodej Sazky nejvyšší nabídku. Jsou přesvědčeny, že nabídnutá cena je reálnou, poctivou a tržní cenou za loterijní společnost která má stále ztrátové hospodaření," sdělil ČTK mluvčí KKCG Dan Plovajko. Nabídnutá cena PPF a KKCG je podle něj dobrou zprávou pro Sazku a její obchodní partnery. "V případě, že bude tato nabídka vybrána, přinese s podporou KKCG a PPF potřebnou stabilitu, finanční zázemí a další rozvoj společnosti Sazka," dodal Plovajko. PPF ovládá Petr Kellner, skupinu KKCG Karel Komárek.

Penta chtěla dát pět miliard, ale mimo tendr

Cupka výběrové řízení na prodej Sazky, která je od konce května v konkurzu, vyhlásil 19. srpna. Finanční skupina Penta, které se výběrového řízení neúčastní, poslala dnes Cupkovi oficiální nabídku, že je ochotná koupit Sazku za pět miliard korun. Cupka však již dříve uvedl, že nebude moci brát na zřetel žádnou nabídku činěnou mimo výběrové řízení. Kupní cenu Penta stanovila na 4,65 miliardy a zároveň nabídla, že uhradí závazky Sazky, které vznikly po prohlášení konkurzu ve výši 350 miliónů korun. Penta již dříve uvedla, že výběrové řízení považuje za zmanipulované a netransparentní.

Po zveřejnění výše nabídky PPF a KKCG Penta tendr ostře napadla. "Více než miliardový rozdíl mezi naší závaznou nabídkou a nabídkou označenou jako vítěznou, se nedá označit jinak, než jako legalizace krádeže ve stylu 90. let pod taktovkou skupin PPF a KKCG," sdělil ČTK mluvčí Penty Martin Danko. "Postupná demontáž a nepřátelské převzetí Sazky pány Kellnerem a Komárkem za asistence správce a soudce, zůstane nesmazatelně zapsaná v českém byznysu jako jedna z největších loupeží provedená téměř 20 let po divokých privatizacích," dodal s tím, že Penta připravuje právní kroky včetně trestního oznámení.

Česká spořitelna jako jeden z hlavních věřitelů Sazky dnes odpoledne navrhla věřitelskému výboru, aby se zrušilo výběrové řízení na prodej Sazky a připravilo nové. ČS svůj požadavek odůvodnila tím, že nynější podmínky věřitelům nezaručují maximální výnos. Pokud by výbor její návrh zamítl, žádala, aby byly doplněny alespoň dodatečné podmínky, například aby se firma neprodávala v případě, že vítězná suma nepřekročí 3,6 miliardy korun. Věřitelský výbor ale návrhy spořitelny zamítl.

Podle předsedy věřitelského výboru Josefa Novotného se členové výboru domnívali, že prodlužování výběrového řízení by vedlo ke snížení podílu Sazky na trhu a ke snížení její hodnoty. "Takže by to vedlo ve finále k nižší nabídkové ceně, a tím ve finále ke snížení podílu všech věřitelů na výtěžku," řekl. Hrozilo by i to, že by firmy, které podaly nabídku, mohly odstoupit, což by znamenalo nutnost vyhlásit nové výběrové řízení, dodal.

V šestičlenném věřitelském výboru Sazky jsou zástupci společností KKCG, Moranda, Sidereus, České spořitelny, G-Tech a zástupce držitelů dluhopisů.

Vítěz tendru bude muset získat souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, popřípadě kompetentních evropských orgánů. Souhlasné stanovisko úřadu musí doložit do pěti měsíců od dnešního dne. Pokud vítěz souhlas antimonopolního úřadu nezíská, bude muset zaplatit pokutu 1,5 miliardy Kč. Celé výběrové řízení se pak bude muset opakovat.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 miliónů korun, které slouží k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám