Hlavní obsah

ČR zvítězila v miliardové arbitráži s německým investorem

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika slaví úspěch v arbitráži s německým investorem Petrem Franzem Vöcklinghausem. Spor se týkal konkurzu na golfové hřiště Cihelny, kvůli němuž Němec požadoval za zmařenou investici více než jednu miliardu korun. Informoval o tom mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Golfové hřiště v Cihelnách na Karlovarsku

Článek

Německý investor v arbitrážním řízení namítal poškození svých práv v důsledku údajně protiprávně nařízeného a zmanipulovaného konkurzního řízení. „Dále uplatňoval obecnou námitku korupčního prostředí v České republice,“ sdělil Jakob.

Před rozhodčím tribunálem ale Vöcklinghaus podle Jakoba ani jedno ze svých tvrzení neprokázal. Němec tak musí zaplatit kompletní náklady řízení, stejně jako další náklady, které ministerstvo financí mělo s vedením sporu.

Třetí úspěch po sobě

Po sporu George Nepolského a sporu R. J. Bindera je to v krátké době již třetí spor s německým investorem, kde ministerstvo financí uspělo.

„Tato bilance je velmi potěšující a potvrzuje, že náš nesmlouvavý přístup vůči nárokům na peníze českých daňových poplatníků je velmi správný,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Stát v současné době čelí dalším 12 arbitrážím na základě smluv o ochraně investic, aktuálně se konají tři z nich. Ve sporech jde o více než 20 miliard korun, připomíná ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám