Hlavní obsah

Ziskovost letecké dopravy zůstává i přes mírné zlepšení mimořádně nízká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) zvýšilo odhad zisku aerolinek pro letošní rok na 6,9 miliardy dolarů (124 miliard Kč) z dříve předpokládaných čtyř miliard dolarů. Podle IATA v příštím roce zisk v tomto odvětví klesne o 29 procent na 4,9 miliardy dolarů kvůli slabé ekonomice a drahým palivům. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za zlepšením letošní prognózy stojí překvapivě příznivé výsledky v prvním pololetí. Nový odhad nicméně i nadále představuje výrazný pokles oproti loňskému roku, kdy aerolinky podle dřívějších údajů IATA vydělaly 18 miliard dolarů.

Letecké společnosti se loni nečekaně rychle zotavily z hospodářské recese. Pomohla jim k tomu silná poptávka i snaha o omezení nadbytečných kapacit. V průběhu letošního roku však bylo odvětví letecké přepravy těžce zasaženo řadou vnějších šoků a vysokými cenami ropy.

Ekonomika zřejmě zpomalí v růstu

Prognóza IATA předpokládá, že růst světové ekonomiky v příštím roce zpomalí na 2,4 procenta z letošních 2,5 procenta. Výkony aerolinek jsou se zdravím světové ekonomiky úzce propojeny. Vždy, když hospodářský růst zpomalil pod dvě procenta, vykázaly aerolinky ztráty, upozornilo sdružení.

IATA zahrnuje kolem 230 leteckých společností, které se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí zhruba 93 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám