Hlavní obsah

Agentura kvůli Řecku snížila rating francouzské majitelce KB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney
Aktualizováno

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Services snížila o jeden stupeň úvěrový rating francouzských bank Crédit Agricole SA (CASA) a Société Générale. Své rozhodnutí odůvodnila jejich napojením na řecký dluh. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

U Société Générale, která vlastní Komerční banku, snížila Moody’s hodnocení dluhů i vkladů na Aa3 z Aa2. Výhled dlouhodobého dluhového ratingu je negativní, to znamená, že agentura počítá s jeho dalším zhoršením.

Rating finanční síly u CASA se zhoršil na C z C plus. O jeden stupeň na Aa2 Moody’s snížila rovněž hodnocení spolehlivosti dlouhodobých dluhů a vkladů.

Akcie francouzských bank v posledních dnech prudce klesají. Důvodem byly právě obavy ze zhoršení ratingu kvůli jejich vysoké angažovanosti v Řecku, kterému hrozí platební neschopnost.

„Rostoucí napětí na francouzském bankovním trhu může časem přimět Evropskou centrální banku k opětovnému uvolnění měnové politiky. V prvé řadě by nešlo asi o snížení úrokových sazeb, ale spíše o znovuzavedení delších repooperací,“ domnívá se ekonom Jan Bureš z Poštovní spořitelny.

Reklama

Výběr článků

Načítám