Hlavní obsah

Pomazánky z Francie obsahují botulotoxin, v zemi se přiotrávilo osm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Osm Francouzů se přiotrávilo pomazánkami od místní společnosti La Ruche. Varovala před nimi i Česká zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Pomazánky se sice v ČR neprodávají, je ale možné, že si je někdo přivezl ze zahraničí. Obsahují velmi nebezpečný jed botulotoxin.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie Clostridium botulinum

Článek

"V pomazánkách byly nalezeny bakterie Clostridium botulinum typu A produkující botulotoxin," uvedl mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Lidé si je buď mohli přivézt, nebo je nakoupit přes internetový obchod. Jde o pomazánky z rajčat sušených na slunci a olivovo-mandlové pomazánky.

Inspekce varovala před pomazánkami firmy La Ruche několika značek, v nichž byly bakterie nalezeny.

Bakterie produkují neurotoxin botulotoxin, používá se pro něj i označení klobásový jed. Nebezpečný byl zejména v minulosti, vyskytuje se ve špatně uskladněných potravinách. Bakterie se množí a produkují nebezpečný toxin. Množení bakterií zabraňuje skladování v chladu.

Asi jeden den po pozření se objeví první příznaky otravy - zvracení, průjem, nebo naopak zácpa. Může dojít k brnění či ochrnutí svalstva. Otrava může být smrtelná.

Toxin produkovaný těmito bakteriemi se používá v injekcích proti vráskám v plastické chirurgii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám