Hlavní obsah

Finové se na pomoci Řecku podílet nechtějí, ukázal průzkum

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinki

Většina Finů je přesvědčena, že jejich země by se neměla podílet na druhém záchranném balíku pro krizí stižené Řecko. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle průzkumu nálady ohledně pomoci Řecku zveřejněného v časopise Talouselama se 49 procent obyvatel severské země vyjádřilo v tom smyslu, že by jejich země měla upustit od účasti na záchranné pomoci ve výši 109 miliard eur (asi 2,6 biliónu korun) vypracované státy eurozóny v červenci.

Naopak 34 procent se domnívá, že by se Finsko mělo zapojit do tohoto programu. Zbylých 17 procent v této otázce nemá jasno.

Z průzkumu tak vyplývá, že převažuje daleko více odpůrců než zastánců. Finsko navíc požaduje od Řecka záruky za účast na záchranném balíku.

Odmítavá nálada mezi občany vytváří tlak i na finské poslance před hlasováním v Evropském parlamentu v tomto měsíci. Podle průzkumu jsou i někteří představitelé stran v koaliční vládě ohledně pomoci Řecku rozděleni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám