Hlavní obsah

Plyn se prodává dobře, libuje si ruský Gazprom a vydělává

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský monopolní exportér plynu, státní gigant Gazprom, vykázal za letošní první čtvrtletí zisk ve výši 478,5 miliardy rublů (asi 276 miliard korun). V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o zlepšení o 42 procent. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za uspokojivými výsledky stojí dobré tržby z prodeje zemního plynu, stejně jako jeho meziroční zdražení o 21 procent. Celkové tržby vzrostly o 38 procent na 1,317 biliónu rublů. Analytici v průzkumu agentury Reuters odhadovali 1,259 biliónu.

„Výsledky jsou fantastické, ale pro letošní rok již dosáhly vrcholu. Očekáváme, že prodej v Evropě ve druhé polovině roku klesne,“ připomněl analytik Chirvani Abdulajev ze společnosti Wood & Company Financial Services. Podle něj evropská ekonomika zjevně zpomaluje, navíc dodávky do Evropy brzy zahájí plynovod z Libye.

Celkový prodej plynu v prvním čtvrtletí stoupl o deset procent na 178,3 miliardy krychlových metrů. Zatímco prodeje v Rusku stagnovaly na 102,5 miliardy kubíků, vývoz do Evropy vzrostl o 8,4 procenta na 46,6 miliardy kubíků a do zemí bývalého Sovětského svazu o 70,5 procenta na 29 miliard kubíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám