Hlavní obsah

Nečas: Termín přistoupení k euru nemáme, není jasné, k čemu by se přistupovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čím dál víc se do mlžného hávu halí možný termín přijetí eura v Česku. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) není dobré v současné době stanovovat jakýkoli konkrétní časový horizont.

Článek

„Není vůbec dobré stanovovat nějaká data o přistoupení k euru, protože není jasné, k čemu by se mělo přistupovat,“ uvedl Nečas. V květnu Nečas prohlásil, že Česká republika přijme euro tehdy, až náklady na udržení koruny převýší náklady na zavedení jednotné evropské měny.

Vytvoření hospodářské vlády nad eurozónou potýkající se s dluhovou krizí komentoval premiér rovněž zdrženlivě. Tento návrh vyplynul z úterní schůzky německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. [celá zpráva]

„Pravděpodobnost rozpadu eurozóny po úterním setkání politiků neklesla. Naopak trh je znepokojený. Evropa stále nemá žádné řešení, ale tváří se, že jej má,“ připomněl poměrně skepticky ohledně setkání Merkelové se Sarkozym hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Většina Čechů euro nechce

Podle průzkumu agentury CVVM se v červnu stavělo proti přijetí jednotné evropské měny 68 procent dotázaných obyvatel Česka, v dubnu to byly dokonce celé tři čtvrtiny. Podle dalšího průzkumu společnosti KPMG má 33 procent vysoce postavených manažerů v České republice pochybnosti o budoucnosti eura.

Eurem se v současnosti platí v sedmnácti zemích. Jako poslední ho zatím zavedlo počátkem letošního roku Estonsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám