Hlavní obsah

O rating se nestrachujte, uklidňuje Francii agentura

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Francouzská vláda se k finančním problémům staví mnohem seriózněji než politici ve Spojených státech, proto se země galského kohouta nemusí obávat o snížení nejvyššího ratingu AAA. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na slova analytika Nikoly Swanna z mezinárodní agentury Standard & Poor's.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Kvůli obavám ohledně sražení ratingu výrazně poklesly ve středu akcie francouzských bank a došlo i k oslabení eura. Podle Swanna má Francie nižší rozpočtový deficit než USA a je na dobré cestě vyřešit problém své zadluženosti.

„Provedli opatření na zvýšení příjmů a snížení výdajů, rovněž prosadili politicky spornou reformu penzijního systému, která povede ke zlepšení dlouhodobé fiskální udržitelnosti,“ nechal se slyšet Swann.

Agentura minulý pátek snížila rating USA na stupeň AA s negativním výhledem, který by mohl být opět snížen v následujících dvou letech, pokud Washington nedokáže plně realizovat opatření na snížení obřího schodku.

Konkurenční agentury Moody’s a Fitch podle svých prohlášení rovněž v dohledné době neuvažují o revizi francouzského ratingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám