Hlavní obsah

Rakousko chce uvolnit přes miliardu eur z Kaddáfího účtů pro libyjské rebely

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakousko hodlá uvolnit přibližně 1,2 miliardy eur (asi 29 miliard korun) ze zmrazených libyjských účtů a převést je rebelům bojujícím proti Muammaru Kaddáfímu. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na mluvčího ministerstva zahraničí Alexandera Schallenberga.

Foto: Anis Milli, Reuters

Rebelové cvičí s obrněným transportérem v Zintánu.

Článek

„Politicky řečeno, chceme to udělat, a pokud k tomu bude existovat právní základ, tak to uděláme,“ informoval Schallenberg.

Peníze patřily před vypuknutím bojů libyjské centrální bance v Tripolisu. Po vyhlášení mezinárodních sankcí proti režimu Muammara Kaddáfího se peníze nacházejí v právním vakuu v rakouských bankách.

Alpská země ovšem potřebuje, aby vzbouřenecká Přechodná národní rada (NTC) dokázala, že nová instituce zřízená v Benghází je právně platnou centrální bankou "identickou s tou v Tripolisu", vysvětlil Schallenberg. K tomu jsou podle mluvčího potřeba právní dokumenty z Benghází.

Rakousko uznalo NTC jako uskupení "zastupující libyjský lid" a chtělo by, aby si rebelové z uvolněných peněz hradili vojenské výdaje včetně svých mezd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám