Hlavní obsah

Dluhovou krizi již nelze zastavit, tvrdí ekonom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

S neradostným sdělením přišel respektovaný profesor ekonomie Paul de Grauwe z Lovaňské univerzity. Podle něj už dluhovou krizi v eurozóně nepůjde zastavit. Grauwe viní z tohoto vývoje zejména Evropskou centrální banku (ECB).

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

ECB totiž odmítla garantovat, že eurozóna bude mít vždy dostatek hotovosti, aby mohla vyplatit věřitele členských států. V měnové unii je ECB přitom jedinou institucí, která může takový slib dát.

"Odmítnutí ECB převzít na sebe tuto zodpovědnost je jediným faktorem, který vysvětluje, proč již šíření dluhové krize v eurozóně nemůže být zastaveno," píše de Grauwe v komentáři pro analytický server Eurointelligence.

Právě odmítnutí centrální banky fungovat jako "záchranná brzda" v případě problémů eurozóny vedlo politiky k vytvoření současného záchranného fondu (EFSF). Jeho hlavní problém však spočívá v nedostatku důvěry a zejména v nedostatku zdrojů.

Belgický profesor připouští, že poskytnutí garancí ze strany ECB by bylo spojené s morálním hazardem, že se členské státy eurozóny budou dále bezhlavě zadlužovat. Takovému vývoji se ovšem dá snadno zamezit přísnými pravidly, která zadlužování omezí, a není tak třeba rušit garance banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám