Hlavní obsah

V Saúdské Arábii vyroste rozsáhlý chemický komplex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Americký koncern Dow Chemical vytvoří v Saúdské Arábii společný podnik Sadara Chemical, který začne stavět rozsáhlý komplex chemických závodů za 20 miliard dolarů (asi 340 miliard Kč). Bude to jeden z největších takových komplexů na světě a vůbec největší, který se postaví najednou. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Partneři pracovali na projektu od roku 2007. Za saúdskou stranu bude zakladatelem společného podniku společnost Saudi Arabian Oil.

Komplex bude tvořit 26 výrobních závodů s produkcí chemických látek a plastů, které nacházejí uplatnění v energetice, přepravě, infrastruktuře a spotřebním zboží. Areál bude stát v průmyslové zóně města Džubajl, zhruba 100 kilometrů severozápadně od saúdského města Dammám.

Společný podnik bude mít zákazníky na Blízkém východě, v Číně, východní Evropě a Africe, uvedl předseda a generální ředitel amerického koncernu Andrew N. Liveris. Saúdské partnerství označil za férový ekonomický model. Dow Chemical předpokládá, že mu podnik časem zvýší zisk na akcii.

Americký koncern bude mít díky projektu přístup k relativně levné saúdské produkci surovin. Saudi Aramco, jak se ropnému podniku také říká, patří vládě saúdského království. Podnik vlastní rozsáhlé ropné rezervy, které se odhadují na 260 miliard barelů, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám