Hlavní obsah

Kyperská ekonomika je ve stavu nouze, varuje tamní bankéř

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie

Kypr bude potřebovat zahraniční finanční pomoc. A to v případě, pokud ostrovní stát nepřijme drastická opatření, aby se vypořádal s následky výbuchu, který minulý týden zdecimoval jeho největší elektrárnu. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na guvernéra tamní centrální banky a člena Rady guvernérů Evropské centrální banky Athanasiose Orphanidese.

Foto: Reuters

Elektrárna poničená explozí střelného prachu

Článek

„Aby se zabránilo nejhoršímu, včetně vstupu do záchranného mechanismu, je nezbytné okamžitě přijmout další, mnohem tvrdší opatření,“ informoval Orphanides v dopise zaslaném kyperskému prezidentovi Dimitrisu Christofiasovi a vůdcům jednotlivých politických stran.

V pondělí 11. července v časných ranních hodinách vybuchl sklad munice v přístavu Zygi v řecké části ostrova. Po explozi se polovina ostrova ocitla bez dodávek elektrického proudu. Sklad se totiž nacházel poblíž největší místní elektrárny Vassilikos.

Výbuch způsobil značné škody v elektrárně i na okolních domech. Vyřadil z provozu i zařízení na odsolování vody. Neštěstí si vyžádalo 13 mrtvých a přes šest desítek zraněných. [celá zpráva]

"Rozsah škod nemůžeme vyhodnotit, ale je to katastrofa biblických rozměrů," řekl agentuře Reuters mluvčí kyperského energetického úřadu Kostas Gavrielides.

"Zvážením všech skutečností ve spojitosti s nepříznivou mezinárodní situací se domnívám, že ekonomika je ve stavu nouze, srovnatelným s tím z roku 1974," napsal Orphanides, čímž narážel na tureckou invazi do severní části Kypru v roce 1974 a následné rozdělení ostrova na dvě části, řeckou a tureckou.

Reklama

Výběr článků

Načítám