Hlavní obsah

Na Kypru explodovalo 2000 tun střelného prachu, 12 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Larnaka
Aktualizováno

Mohutný výbuch otřásl v pondělí ráno skladem munice v kyperském přístavu Zygi v řecké části ostrova, uvedla BBC. Po explozi byly ve značné části ostrova přerušeny dodávky elektrické energie,exploze poničila elektrárnu. Výbuch si vyžádal dvanáct obětí, uvedla ČTK. Zraněných bylo 62. Je možné, že k explozi došlo v důsledku požáru porostu.

Článek

Mluvčí policie řekl kyperské tiskové agentuře CNA, že na základně Evangelose Florakise explodovaly zásobníky se střelným prachem. Podle něj jich v muničním skladu na základně námořnictva bylo celkem 98. Bylo v nich 2000 tun střelného prachu. Exploze celý sklad zničila, zůstal jen kráter.

Původně bylo uváděno, že explodovaly jen dva zásobníky.

Foto: Reuters

Na místě skladbu zůstal jen ohromný kráter.

Vybuchly krátce před šestou hodinou ranní místního času (v 5:00 SELČ).

Ve skladu se nacházel střelný prach, který byl zabaven z lodi Moncheqorsk plující pod kyperskou vlajkou z Íránu do Sýrie před dvěma lety. Náklad byl určen údajně palestinským radikálům v pásmu Gazy.

Foto: Andreas Manolis, Reuters

Sanitky u námořní zákaldny na Kypru

Po explozi byly na mnohých místech ostrova zaznamenány výpadky dodávek elektrického proudu. Sklad se nachází poblíž největší místní elektrárny Vassilikos. Výbuch způsobil značné škody v elektrárně i na okolních domech. Vyřadil z provozu i zařízení na odsolování vody.

Prach zřejmě vybuchl proto, že se do skladu rozšířil požár porostu. Les stále hoří.

Foto: Reuters

Elektrárna poničená explozí střelného prachu

"Rozsah škod nemůžeme vyhodnotit, ale je to katastrofa biblických rozměrů," řekl agentuře Reuters mluvčí kyperského energetického úřadu Kostas Gavrielides.

Foto: Reuters

Elektrárna poničená explozí střelného prachu

Kvůli tragédii podali demisi ministr obrany Kostas Papakostas a velitel Kyperské národní gardy (ozbrojených sil) Petros Tsalikidis. Podle řeckých médií vyslovovali vysocí důstojníci gardy v minulých týdnech znepokojení nad tím, jak jsou výbušniny na základně skladovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám