Hlavní obsah

Akce proti benzínkám zkvalitňují pohonné hmoty, pochvaluje si ministerstvo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zveřejňování čerpacích stanic nabízejících nekvalitní palivo spolu s jejich přísnější kontrolou pomohlo podstatným způsobem zlepšit kvalitu pohonných hmot prodávaných v Česku. Informovalo o tom ministerstvo průmyslu a obchodu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Česká obchodní inspekce (ČOI) při svých kontrolách od ledna do června letošního roku zjistila na českých benzínkách 5,7 % nekvalitní nafty a 1,7 % nekvalitního benzínu. V loňském roce to bylo za stejné období 9,9 % nejakostních naft a 5,5 % benzínů.

"Díky novému způsobu dohledu nad kvalitou pohonných hmot, který jsme od letošního roku zavedli, jsou zatím výsledky kontrol téměř dvakrát lepší oproti stejnému období vloni," upozornil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

Za prvních šest měsíců letošního roku zatím ČOI zkontrolovala 989 vzorků benzínů a motorové nafty, do normy se jich nevešlo 37. Vloni ČOI za stejné období zkontrolovala 810 vzorků a problémy našla u 64 z nich.

Zveřejňování pump i pokut

"Markantní zlepšení je hlavně v kvalitě benzínů – ze 481 kontrolovaných vzorků jich nevyhovělo jenom osm. V praxi to znamená, že na problematický benzín ČOI narazila jen u jedné z 60 zkontrolovaných benzínek," dodal Kocourek.

Od letošního roku ČOI na svých internetových stránkách pravidelně uvádí seznam pump, u nichž zjistila problémy s pohonnými hmotami. Květnem počínaje začala rovněž uveřejňovat rozhodnutí o pokutách, které udělila za prodej nekvalitních pohonných hmot.

Reklama

Výběr článků

Načítám