Hlavní obsah

Eurozóna musí dát do záchranného fondu dvojnásobek, aby se krize nešířila do Itálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská centrální banka (ECB) požaduje, aby státy eurozóny zdvojnásobily objem peněz v záchranném fondu (EFSF) ze současných 750 miliard eur na 1,5 biliónu eur (asi 36 biliónů korun). Uvedl to německý deník Die Welt s odvoláním na nejmenované zdroje. Nové peníze mají zabránit dalšímu šíření dluhové krize do Itálie, kterou tíží dluh ve výši 120 procent HDP.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

"Současný ochranný deštník není dostatečný, aby vybudoval ochranný koridor kolem Itálie. K tomu nikdy nebyl uzpůsoben," připomněl nejmenovaný bankéř z ECB. Program nákupu dluhopisů zemí, které se ocitly v problémech, prostřednictvím centrální banky podle bankéře již není v současnosti použitelný.

Výnosy italských dluhopisů, tedy cena za financování státního dluhu, koncem týdne vzrostly na rekordní úroveň. Země ztrácí důvěru ratingových agentur a investoři čím dál více upozorňují na obrovský dluh, který Itálie vytvořila.

Akcie padají

Akcie největší italské banky Unicredit Spa se v pátek propadly o téměř osm procent. Částečně i kvůli výsledku zátěžových testů evropských bank, které by měly být zveřejněny v polovině července.

Situaci zhoršují i vnitropolitické spory, především pak mezi premiérem Silviem Berlusconim a ministrem financí Giluiem Tremontim, který varoval před rozpadem občanské společnosti v zemi.

V pondělí proběhne mimořádné zasedání vysokých představitelů eurozóny k situaci v Itálii, stejně jako ohledně další půjčky zadluženému Řecku, jak uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám