Hlavní obsah

Rozsáhlá stávka zasáhla Velkou Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velkou Británii ve čtvrtek zasáhla celodenní stávka proti rozpočtovým škrtům. Předpokládá se účast až 750 tisíc státních zaměstnanců. Akce se dotkla úřadů práce, soudů, ale i letišť a přístavů. Zavřené jsou tisíce škol.

Foto: Profimedia.cz

Členové odborového svazu PCS protestují před porotním soudem v Londýně.

Článek

Rozpočtové škrty pobouřily státní zaměstnance ve Velké Británii. Zejména kvůli změnám v důchodovém systému se ve čtvrtek statisíce lidí připojily ke stávce.

Zatím nejrozsáhlejší protest proti stávající koaliční vládě konzervativců a liberálních demokratů citelně ochromí život na Ostrovech. Statisíce nespokojených lidí má uskutečnit pochod centrem Londýna, pořádat se budou také různá setkání a mítinky napříč celou zemí.

Foto: Profimedia.cz

Stávkující státní zaměstnanci před soudem v Manchasteru.

Do stávky se zapojila zhruba polovina všech státních škol v Anglii a Walesu, tedy více než 12 tisíc, z nichž asi polovina zůstala zavřená. Zaměstnanci britské vlády proto dostali ve čtvrtek svolení vzít s sebou do práce své děti, pokud jejich škola neotevře. To se však netýká například potomků premiéra Davida Camerona.

Při cestě do Británie mohou být problémy

Proti chystaným změnám v důchodech stávkují i pedagogové na vysokých školách, zaměstnanci soudů, zprostředkovatelen práce, civilní zaměstnanci policie a úředníci řady vládních úřadů.

Stávka se dotkne i cizinců, jelikož se k ní připojí rovněž imigrační úředníci a celníci. Na letištích a v přístavech se tak při příjezdu do Británie očekávají dlouhé fronty. Naopak lidé opouštějící Spojené království by problémy mít neměli. Londýnské letiště Heathrow podle BBC zatím neeviduje žádné výrazné problémy. Gatwick hlásí jen o několik minut delší čekání ve frontách než obvykle.

Na snižování deficitu se musí podílet všichni 

Premiér David Cameron tvrdí, že prodlužující se průměrný věk vede k tomu, že systém důchodů pro státní zaměstnance přestane být udržitelný. Tyto změny jsou součástí záměru vlády do roku 2015 zlikvidovat vysoký rozpočtový deficit.

Foto: Profimedia.cz

Stávka proti změnám v důchodovém systému ochromila Británii.

Podle vlády se na snižování deficitu musí podílet všichni. Kabinet zdůrazňuje, že důchodový systém státních zaměstnanců je štědřejší než v soukromém sektoru. Podle odborů jsou nicméně mzdy v průměru podstatně nižší ve státním sektoru než v soukromém.

Odboráři také zdůrazňují, že doplácejí na krizi, kterou nezpůsobili a kterou vyvolalo podle nich nezodpovědné chování bank. "Břemeno snižování deficitu mají nést milióny státních zaměstnanců s průměrnými a nízkými platy, kteří krach nezpůsobili," řekl ve čtvrtek šéf Odborového kongresu Brendan Barber. "Lidé, kteří skutečně způsobili krach ve finančním sektoru, opět dostávají vysoké odměny. To je vrchol nespravedlnosti," řekl Barber.

Na podzim mohou přijít ještě silnější protesty

Vláda zdůrazňuje, že stávka přichází v době, kdy se ještě jedná. Vedení odborů ale označuje rozhovory za frašku, když ministři tvrdí, že nejsou ochotní ke kompromisům. "Můj odborový svaz nikdy celostátně nestávkoval během 127 let od svého založení. Myslíte, že bych tu teď byla, kdyby to šlo jinak?" uvedla generální tajemnice učitelských odborů ATL Mary Boustedová.

Foto: Profimedia.cz

Státní zaměstnanci se v Británii bouřili proti plánovaným změnám důchodového systému.

Šéf odborů státních zaměstnanců PCSU Mark Serwotka ve čtvrtek zopakoval varování, že když vláda nebude vstřícnější, další vlny stávek budou následovat na podzim a zúčastní se jich až čtyři milióny lidí.

Státní zaměstnanci mají již nyní zmrazeny platy a do roku 2015 by mělo přijít o práci na 300 tisíc z nich. Reforma důchodů je pro mnohé z nich poslední kapkou, protože budou muset pracovat déle a jejich penze bude nižší než nyní.

Stávku odmítla podle očekávání vláda, ale i labouristická opozice. Premiér David Cameron označil vládní návrh na změny důchodů za "dobrou nabídku". Podle šéfa labouristů Eda Milibanda je stávka chybou a vyzval obě strany k dalšímu jednání. "Důchody veřejného sektoru musí být reformovány. Ale vláda musí přijmout část odpovědnosti za provokativní způsob, jakým jednání vedla," řekl Miliband.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám