Hlavní obsah

ČNB s úrokovou sazbou nepohnula

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala úrokové sazby beze změny. Uvedl to mluvčí ČNB Marek Petruš. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak setrvává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky

Článek

Analytici tento krok očekávali. „ČNB má rozhodně čas vyčkávat, neboť poptávkové inflační tlaky se neobjevují a koruna je stále relativně silná,“ připomněl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank s tím, že ke zvýšení by mohlo dojít na srpnovém zasedání.

„Znamená to, že pravděpodobnost ztráty práce se bude snižovat, a stále méně lidí tak spadne do dluhové pasti. Firmy se totiž nebudou bát nabírat nové lidi a investovat, protože cena peněz vyšší nebude," doplnil analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám