Hlavní obsah

Důchod pro čtvrtinu Američanů až v 84 letech, chtějí-li slušné peníze

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby měla slušný důchod, bude muset většina Američanů pracovat mnohem déle, než si dosud myslí. Podle webu Market Watch to uvedl americký Ústav pro výzkum požitků v penzi. Čtvrtina Američanů s nejnižším příjmem by podle tohoto institutu měla pracovat do 84 let, aby dosáhla aspoň poloviční šance, že bude mít v penzi dost peněz na živobytí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Další polovina Američanů je na tom lépe, ale jen o málo. Čtvrtina obyvatelstva s ročním příjmem 11 700 až 31 200 dolarů (193 000 až 514 tisíc korun) může jít s klidem do důchodu už někdy v 76.

Lidé s příjmy v přepočtu od půl miliónu do 1,2 miliónu korun to mohou udělat dokonce ještě o čtyři roky dříve – ve dvaasedmdesáti. Pod hranici 70 let se se svým důchodem dostane jen nejlépe postavená čtvrtina Američanů, která si v přepočtu ročně vydělá více než 1,2 miliónu korun. Tito lidé mohou jít do penze už v 65 letech.

Důchod potřebují hlavně ti, kdo málo vydělávají

Paradoxem samozřejmě je, že do důchodu potřebují jít už ze zdravotních důvodů nejdříve ti, kdo nejhůře vydělávají: živí se většinou celý život manuální prací, která obvykle vyčerpává a poškozuje jejich organismus mnohem více než kancelářské aktivity všeho druhu.

Zatím podle údajů z roku 2009 se drží práce jen šestina Američanů ve věku nad 65 let.

Statistiky neuvádějí, kolik z nich už dosáhlo věkové hranice čtyřiaosmdesát let. Z těch, kdo pracují, ale mnozí hledají i druhé zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám