Hlavní obsah

Saúdská Arábie chce stavět reaktory ve velkém

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Ve stopách Německa ohledně zákazu jaderných elektráren rozhodně nehodlá kráčet Saúdská Arábie, která plánuje postavit do roku 2030 celkem 16 jaderných reaktorů v hodnotě 300 miliard rialů (asi 1,36 biliónu korun). Uvedla to agentura AFP s odkazem na arabská média.

Foto: Profimedia.cz

Jaderný reaktor

Článek

V této souvislosti hodlá Saúdská Arábie zahájit mezinárodní výběrové řízení na výstavbu reaktorů, které mají být použity na výrobu elektřiny a odsolování mořské vody.

Nové reaktory budou pokrývat přibližně 20 procent spotřeby elektřiny v tomto arabském království. V únoru letošního roku podepsala Saúdská Arábie dohodu ohledně mírového využití jaderné energie s Francií, se Spojenými státy obdobná existuje od roku 2008. O jaderné spolupráci se jedná rovněž s Ruskem.

Japonské obavy

Mnoho zemí se začalo odvracet od atomové energie po vážné havárii japonské atomové elektrárny Fukušima, kterou způsobilo březnové zemětřesení a následná ničivá vlna tsunami. Německá vládní koalice v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou rozhodla o tom, že všech 17 reaktorů v zemi odstaví nejpozději do roku 2022.

Před březnovým uzavřením sedmi nejstarších reaktorů pokrývaly jaderné elektrárny 23 procent spotřeby elektrické energie v Německu. Kromě něj plánuje v budoucnu kompletně opustit jádro také sousední Švýcarsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám