Hlavní obsah

Lagardeová pomýšlí na post šéfa MMF, ohlásila svou kandidaturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová bude kandidovat na post šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF). Lagardeová, která je zatím považována za největší favoritku na tuto funkci, to oznámila na tiskové konferenci. Funkce se uvolnila minulý týden, kdy z ní odstoupil Francouz Dominique Strauss-Kahn kvůli obvinění ze znásilnění.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová

Článek

"Rozhodla jsem se předložit svou kandidaturu na šéfa MMF," řekla pětapadesátiletá Lagardeová. Dodala, že ji povzbudila podpora, kterou obdržela z řady zemí. V poslední době roste tlak na ukončení tradičního nároku Evropy na obsazení postu šéfa MMF.

Podle diplomatických zdrojů si ale Lagardeová kromě jednomyslné podpory členských zemí Evropské unie zajistila podporu ze strany Spojených států a Číny, napsala agentura Reuters.

Jasno do konce června

Zástupci klíčových rozvíjejících se ekonomik v radě MMF v noci na středu vyzvali k "opuštění zastaralé nepsané tradice, která vyžaduje, aby šéf MMF byl bezpodmínečně z Evropy". Podle listu Handelsblatt se ale rozvíjející země nedokážou shodnout na společném kandidátovi na šéfa MMF, což významně posiluje šance Evropy.

MMF bude nominace na nového šéfa přijímat do 10. června, rozhodnutí by pak mělo padnout do 30. června. Strausse-Kahna v čele fondu prozatím nahradil Američan John Lipsky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám