Hlavní obsah

Škodováckou lokomotivu na přání konkurence zabavili Rakušani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Rakouské úřady zabavily ve středu na žádost konkurenčního Bombardieru škodováckou lokomotivu při homologačních testech. Škoda Transportation bude protestovat u Evropské komise proti postupu německo-kanadského uskupení Bombardier, jak uvedl mediální zástupce plzeňského podniku Roman Binder.

Článek

„Škoda letos finalizuje homologaci technicky jedinečné třísystémové lokomotivy 109E, která se díky plánovanému získání osvědčení operability v řadě evropských zemí může stát vážným konkurentem více západních výrobců, mimo jiné i pro firmu Bombardier. Ta ačkoli srovnatelnou lokomotivu nedodává, napadá Škodovku z neoprávněného užití know-how,“ sdělil Binder.

Nová lokomotiva s designem Porsche poprvé na trati s cestujícímiVideo: Stream.cz

Škoda se s Bombardierem v Rakousku soudí. Škoda podávala v roce 2002 přihlášku do tendru na lokomotivy pro České dráhy (ČD), které měly být vyrobené podle licence Bombardieru. Soutěž byla zrušena a smlouva vypovězena.

Ohrožená účast v chystaných tendrech

Do nové soutěže ČD se už Škoda hlásila samostatně s vlastním výrobkem. Po kanadském výrobci požadovala vrácení části peněz za licenci, která nebyla naplněna. Bombardier ale podle Bindera žádá úhradu více než dvojnásobku za vypovězení smlouvy. Rakouské soudy dosud nerozhodly.

Lokomotiva je ve finálním stadiu zkoušek podle norem TSI a rakouských národních předpisů nutných pro uvedení do běžného provozu v Rakousku, Německu, ČR, Slovensku, Polsku a Maďarsku. Přerušení homologačních testů v Rakousku může odsunout její nasazení do provozu a ohrozit účast Škody v řadě připravovaných zahraničních tendrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám