Hlavní obsah

V Bruselu se bude rozhodovat o miliardách pro Portugalsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ministři financí Evropské unie v Bruselu v pondělí rozhodnou, zda Portugalsko jako třetí země eurozóny získá finanční pomoc. Pokud se naplní předpoklady, Portugalci by měli opouštět jednání s příslibem úvěrů v celkové výši 78 miliard eur (asi 1,9 biliónu korun). Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Portugalsko by mělo dostat 78 miliard eur.

Článek

Na pomoci jihoevropské zemi se po třetinách budou podílet Evropský mechanismus finanční stability (EFSM), záchranný fond eurozóny (EFSF) a Mezinárodní měnový fond (MMF).

Česko se podílí na pomoci z EFSM a MMF. Prostřednictvím Evropského mechanismu finanční stability přitom poskytne záruky za 7,7 miliardy korun, které by zaplatilo jen v případě, že Portugalsko nedostojí svým závazkům.

Problém jménem Řecko

Šéfy státních pokladen ovšem čekají ještě daleko složitější rozhodování než v případě Portugalska. Debatovat budou i o situaci v Řecku, které se nezadržitelně blíží k bankrotu, který by mohl mít dalekosáhlé důsledky nejen pro evropskou jednotnou měnu, ale i pro světovou ekonomiku.

Pondělního jednání se proti předpokladům nezúčastní šéf MMF Dominique Strauss-Kahn, kterého zatknula newyorská policie kvůli sexuálnímu napadení.

Reklama

Výběr článků

Načítám