Hlavní obsah

Portugalsko dostalo na záchranu 78 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon/Brusel

Evropská unie přispěje Portugalsku celkem 52 miliardami eur (1,4 biliónu korun), Mezinárodní měnový fond (MMF) dá 26 miliard eur (624 miliard korun). Na tiskové konferenci v Lisabonu to oznámili zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF.

Foto: Profimedia.cz

Portugalsko se bez půjčky od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu neobejde.

Článek

Finanční pomoc od EU by měla být rozdělena mezi záchranný fond eurozóny a takzvaný Evropský mechanismus finanční stability, na němž se podílí i Česko. Přesný podíl zatím znám ale není.

Pokud by se mezinárodní společenství drželo rozdělení stejně jako v případě pomoci pro Irsko, znamenalo by to, že z mechanismu, na němž se podílí i Češi, půjde Portugalsku 26 miliard eur. To by podle znamenalo, že Česko se zaručí za úvěry ve výši téměř osmi miliard korun.

Portugalci musí řádně splácet

Česká vláda by tyto peníze přímo neplatila. Z české státní pokladny by plynuly jen v případě, že by Portugalci nedostáli svým závazkům.

Výši úrokových sazeb půjčky mise Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF zatím neurčila. Předpokládá se, že tak učiní až ministři financí eurozóny a EU na zasedání, které se uskuteční 16. května v Bruselu.

Reklama

Výběr článků

Načítám