Hlavní obsah

Ve Španělsku dramaticky stoupá nezaměstnanost

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělská nezaměstnanost se v prvním čtvrtletí zvýšila na 21,3 procenta. Bez práce se tak nacházelo na konci března přes 4,9 miliónu lidí, jak informovala agentura Reuters s odkazem na tamní statistický úřad.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský premiér Luis Rodriguez Zapatero nemůže mít příliš důvodů k úsměvu.

Článek

V posledním čtvrtletí loňského roku dosáhla míra nezaměstnanosti v pyrenejské zemi výše 20,3 procenta. Podle španělské vlády by se měla nezaměstnanost dostat do konce roku pod 20 procent, k čemuž by měl přispět návrat k hospodářskému růstu.

Španělská centrální banka je však ve výhledu pesimističtější a nezaměstnanost by i v příštím roce měla přesahovat 20procentní hranici.

„Doufejme, že to znamená vrchol nezaměstnanosti. Nemyslím si, že se situace výrazně v několika příštích čtvrtletích zlepší, ale měla by se alespoň stabilizovat,“ uvedl ekonom Tullia Bucco z Unicredit.

Současná španělská nezaměstnanost je více než dvojnásobná v porovnání s průměrem v Evropské unii. V Česku poklesla míra nezaměstnanosti podle statistiky ministerstva práce a sociálních věcí z únorových 9,6 procenta na březnových 9,2 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám