Hlavní obsah

Kofola koupila výrobce Semtexu či Erektusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nápojářská společnost Kofola koupila firmu Pinelli, předního tuzemského výrobce energetických nápojů, dodávajícího na trh značky Semtex či Erektus. Společnosti se dohodly, že cenu transakce nebudou zveřejňovat.

Článek

Podle Jiřího Vlasáka z Kofoly, který byl pověřen vedením nového projektu, energetické nápoje v nabídce firmy dosud chyběly. Přestože celkový podíl energetických nápojů na trhu není příliš velký, jsou podle Vlasáka jednou z posledních kategorií nealkoholických nápojů, která roste a nejspíš bude růst také v příštích několika letech.

Zatímco v ČR činí roční průměrná spotřeba zhruba dva litry energetických nápojů na osobu, například v sousedním Rakousku je pětkrát vyšší.

Společnost Kofola je součástí stejnojmenné nápojářské skupiny Kofola sídlící v Polsku. Skupině loni výrazně klesl zisk o téměř 400 miliónů korun na 88 miliónů korun. Skupina prodala méně nápojů. Za poklesem byly růst cen surovin, špatné počasí a vysoká konkurence.

Skupina působí kromě Polska a Česka také v Rusku a na Slovensku. Mezi její nejvýznamnější značky patří Kofola, Rajec, Vinea, Hoop Cola, Jupí, Jupík nebo Paola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám