Hlavní obsah

Jediná hasičská střední škola v Česku končí kvůli financím

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek

Střední odborná škola požární ochrany ve Frýdku-Místku už nepřijímá nové studenty do prvního ročníku. Směřuje k tomu, že po 20 letech vzdělávání mladých lidí, kteří se chtějí stát hasiči, definitivně během dvou let, kdy doběhnou nynější ročníky, ukončí svůj provoz. Přitom je jedinou v České republice. Za jejím zrušením stojí ekonomické a provozní důvody.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Není to naše rozhodnutí, ale našeho zřizovatele. K tomuto kroku generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR přistoupilo kvůli úsporným opatřením,“ sdělil Právu ředitel Střední a vyšší odborné školy požární ochrany ve Frýdku-Místku Radim Paloch s tím, že studijní obor požární ochrana, který se jinde v republice zatím nestuduje, se na jejich škole učil od roku 1991.

„Škola však existuje od roku 1967, kdy jsme také nebyli zaměřeni jen na studium středoškoláků. Vzdělávali jsme a i nyní budeme vzdělávat už pracující hasiče na naší vyšší odborné škole požární ochrany, která bude i nadále fungovat. Nepočítáme tedy s nějakým propouštěním zaměstnanců,“ dodal Paloch.

Nejsou peníze

Podle mluvčí generálního ředitelství českých hasičů Nicole Zaoralové ministerstvo vnitra výrazně pokrátilo rozpočet a prvořadým úkolem je zabezpečit kvalitní, rychlou a nezištnou pomoc občanům.

„Nové nařízení vlády z loňského roku navíc umožňuje převést výuku tohoto oboru i mimo resort ministerstva vnitra, tedy na ministerstvo školství. Nyní probíhají jednání o zařazení oboru na vybrané střední české školy. Vyřeší se tím i to, že tento obor nemohli studovat všichni zájemci. Průměrně se totiž na frýdecko-místeckou střední školu hlásilo 140 uchazečů, přijímalo se ale jen třicet,“ vysvětlovala změny Zaoralová.

Dodala, že opatření se týká jen školy ve Frýdku-Místku. „Nadále je možno studovat obor strojník požární techniky na jiných českých středních školách, kde se připravují budoucí hasiči, a to v Dubnu, Kladnu-Dubí, Karviné a Chomutově.“

Vezme ji pod ochranná křídla kraj?

Hasičským odborářům se však zrušení jediné hasičské školy v republice příliš nezamlouvá. Celá škola by se podle nich měla pouze přesunout pod ministerstvo školství a zřizovatelem by mohl být Moravskoslezský kraj. Vedení kraje se zajištění oboru požární ochrana v budoucnosti nebrání.

„Dosud nás nikdo s žádným návrhem neoslovil. Ať už se to týká samotné školy, či studijního oboru požární ochrana, který by se mohl vyučovat na jiné krajské střední škole. Nicméně kraj se tomu nebrání,“ konstatovala mluvčí kraje Šárka Vlčková.

Budoucí hasiči se kromě středních a vyšších odborných škol vzdělávají také na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě v Ostravě a na brněnské univerzitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám